نام علمی زردآلو: Armeniaca vulgaris
درصد خلوص بذر زردآلو: 98%
درصد قوه نامیه بذر زردآلو: 70%
وزن هزاردانه زردآلو: 1176/2 گرم
این درخت در هوای معتدل گرم بهتر از نقاط دیگر رشد میکند در نقاط سرد باید آن را در مقابل آفتاب کاشت. در زمینهای قابل نفوذ و گرم، بهتر از زمینهای رسی و مرطوب رشد کرده و محصول میدهد. درخت زردآلو در سالهای اول رشد و بخصوص در فصل رشد به آبیاری فراوان نیاز دارند. لازم به توضیح است که آبیاری این گیاه به روش کرت بندی نباید صورت گیرد زیرا هم به ریشهها اجازه تنفس داده نمیشود و هم از طریق تماس مستقیمی که طوقه با آب دارد درخت را بیمار میکند.
انواع زردآلو
زردآلو انواع متفاوتی دارد که از میان آنها به موارد زی میتوان اشاره نمود:
- زردآلو بادامی
- زردآلو قیفی
- زردآلو درشتی
- زردآلو نخجوان
- زردآلو شکر پاره
- زردآلو رجبعلی
- زردآلو قوامی
- زردآلو سفید
- زردآلو ملقی
شرایط کاشت٬ نگهداری و تکثیر :
این درخت در هوای معتدل گرم بهتر از نقاط دیگر رشد می کند در نقاط سرد باید آن را در مقابل آفتاب کاشت. در زمینهای قابل نفوذ و گرم٬ بهتر از زمینهای رسی و مرطوب رشد کرده و محصول میدهد.درخت زردآلو در سالهای اول رشد و بخصوص در فصل رشد به آبیاری فراوان نیاز دارند. لازم به توضیح است که آبیاری این گیاه به روش کرت بندی نباید صورت گیرد زیرا هم به ریشهها اجازه تنفس داده نمی شود و هم از طریق تماس مستقیمی که طوقه با آب دارد درخت را بیمار می کند .
در باغ زردآلو٬ فاصله بین این درختان از یکدیگر ۶ تا ۷ متر منظور می گردد پایه های انتخابی برای زردآلو ، بادام و هلومی باشد ولی پایه زردآلو مناسبتر است.
تکثیر این گیاه به دو طریق انجام میپذیرد:
- از طریق کاشت مستقیم بذر
- از طریق پیوند زدن
که شیوه دوم محصول بهتری داده و رواج بیشتری دارد.
درخت زردآلو به زخم بسیار حساس است به طوری که در صورت ایجاد کوچکترین زخم٬ مورد حمله آفات قرار میگیرد. اگر چنانچه پوسته براحتی جدا شود یا اینکه تنه حالت پوکی داشته باشد درخت بیمار است .
تکثیرِ درختِ زردآلو :
درختِ زردآلو از هستۀ آن پرورش داده میشود، یعنی همان شیئِ سنگ مانندی که در وسطِ میوۀ آن قرار دارد. ۳ تا ۴ سال نیز طول میکشد تا گیاه از مرحلۀ نهال بودن به درختی که بارِ میوه میدهد، انتقال یابد. مانندِ سایرِ درختانِ میوه مردم دوست ندارند که این مدتِ طولانی را منتظر بمانند؛ آنها به گلخانهها رفته و درخت هایِ جوانِ زردآلو را خریداری میکنند و در باغ یا باغچهشان میکارند. درختانِ کوچکی که در گلخانهها موجودند، دو سال سن دارند. درختِ کوچکی که از گلخانه خریداری میکنید به دو سالِ دیگر زمان نیاز دارد تا اولینِ بارِ میوۀ خود را تولید کند.
نکته مهم: میوه هایِ درختِ زردآلو بر رویِ چوبِ سالِ دوم رشد میکنند. این امر را در هنگامِ هرس کردنِ درخت، به خصوص در سال هایِ اولِ زندگیاش، مدِ نظر قرار دهید.
آیا تصمیم دارید درختِ زردآلوتان را از هستۀ آن رشد دهید. در اینجا به شما آموزش میدهیم که چگونه این کار را انجام دهید:
ابندا هستۀ زردآلو را به مدتِ ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. هسته را در میانِ دستمال کاغذیهای مرطوب، ماسۀ مرطوب و یا کودِ گیاهی مرطوب قرار داده و در ادامه آن را داخلِ یک کیسۀ پلاستیکی در بسته بیاندازید. سپس آن را حداقل به مدتِ ۱ ماه داخلِ یخچال قرار دهید. پس از یکماه هستهتان برایِ کاشت و پرورش در خاک آماده است.
کاشتِ درختهای زردآلو :
منطقهای را در باغ یا باغچۀ خود انتخاب کنید که در معرضِ نورِ کاملِ آفتاب قرار دارد. یک چالۀ عمیق در آن قسمت حفر کنید. در صورتِ امکان مقدار زیادی کودِ کمپوستِ اضافه نشده به آن بیافزایید. آن را به خوبی با خاکِ ساده مخلوط کنید. اگر نهالی که خریدهاید در گلدان قرار دارد به آرامی گلدان را بشکنید تا بتوانید ریشهها را خارج کنید؛ این کار را به گونهای انجام دهید که به ریشهها آسیبی وارد نشود. اگر ریشۀ نهالتان در پلاستیک است، پلاستیک را درآورید و ریشهها را به آرامی از هم باز کرده و داخلِ گودالی که حفر کردهاید، قرار دهید.
سپس داخلِ گودال را با خاک پُر کنید، تا سطحِ خاک به آن قسمت از از گیاه که قبلاً نیز در گلدان با خاک پوشانده شده بود برسد. در صورتِ نیاز میتوانید خاکِ بیشتری اضافه کنید.
چگونه درختِ زردآلو را پرورش دهیم :
هنگامی که درختِ زردآلویتان را کاشتید، باید به سرعت رشد کند. توصیه میکنیم که نهال را در سالِ اولِ زندگیاش به یک تیرکِ قائمِ چوبی ببندید؛ زیرا باد هایِ شدید میتوانند نهالتان را خم کنند و موجب شوند که تنۀ آن با زاویه و کج رشد کند. بادهای بسیار شدید همچنین ممکن است موجبِ نوسان تاب خوردنِ نهال و آسیب دیدنِ ریشه هایِ آن شوند.
به این گیاه در اواخرِ زمستان و اوایلِ پاییز و سپس در هنگامِ میوه دهی تقویت کننده بدهید.
هر بهار قبل از باز شدنِ جوانهها به درختتان، روغن هایِ غیر فعالِ مخصوصِ درختانِ میوه را اسپری کنبد؛ این کار بسیاری از آفات را از بین میبرد.
ما شدیداً توصیه میکنیم که برنامۀ اسپری کردن هم برایِ جلوگیری از آفات و هم برای بیماریهای درخت صورت بگیرد. اگر از اسپری هایِ مخصوصِ آفات و یا بیماریها استفاده میکنید، دستورالعمل هایِ نوشته شده بر رویِ برچسب را با دقت رعایت کنید. در هنگامِ سمپاشی و اسپری کردن نیز از لباسها و ماسکِ محافظ استفاده کنید.
میوهها را قبل از اینکه کاملاً برسند از درخت جدا کنید. آنها به محضِ چیدن نرم و رسیده میشوند. نگه داری و ذخیره سازی میوهای که هنوز سفت است آسانتر است. میوهها را در مکانی خنک و خشک و به دور از نورِ آفتاب ذخیره سازی کنید.
هرس کردنِ درختِ زردآلو :
همانندِ همۀ گیاهان، هرس کردنِ درختانِ مستقر شده برایِ سلامتِ آنها مفید است. این کار به محصول دهیِ بیشتر منجر میشود. درختِ زردآلو را سالانه در اواخرِ زمستان و یا اوایلِ بهار، قبل از اینکه رشدِ درخت در سالِ جدید آغاز شود، هرس کنید.
ابتدا شاخه هایِ مرده و یا ناسالم را از درخت جدا کنید. مناطقی را که در آن رشدِ شاخهها بسیار زیاد است را نیز هرس کنید. این کار به رسیدنِ نور خورشید و جریان یافتنِ هوا به کلِ قسمت هایِ درخت کمک کرده و به سلامت و رشدِ عمومیِ آن کمک میکند. شما همچنین میتوانید شاخهها را به منظورِ شکل دهی به درختتان هرس کنید.
نکته: هنگامِ هرس کردن به یاد داشته باشید که میوهها بر رویِ چوبِ سالِ دوم رشد میکنند. بنابراین در سال هایِ اولیۀ عمرِ درختتان آن را به صورتِ مختصر و سبک هرس کنید تا محصول دهیِ آن را به حداکثر برسانید.